A Sonkafesztivál hivatalos támogatója és rendezője.
0
A kosara jelenleg üres!
frissít

T. Cím!

Férjem az Önök termékeivel az őszi OMÉK-on találkozott. Vásárolt és kóstolt is.
Mivel ízlett, rendeltünk, a csomagot tegnapi nap folyamán megkaptuk.
A kapott áru minőségével ugyanúgy elégedettek vagyunk, nagyon finom, és ezúton szeretném megköszönni az ajándékba kapott kóstolót is. Az is nagyon ízlett, így a jövőben is vásárlóik maradunk.

Szeretnék Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új évet kívánni Önöknek, Jövő évre ugyanilyen jó minőségű árut, és sok vásárlót is kívánok.

üdvözlettel:
Bloch Lászlóné

 

AZ ORSZÁG SONKALOVAGJA
     Vacsorára zöldséget eszik a sonkalovagrend vezetője

A jó bornak cégér, a finom sonkának pedig lovagrend kell. Ez járt Debreceni Tibor fejében, mikor mozgalmat indított az ízletes, hagyományos magyar sonka védelméért.

Tibornak nemcsak étele, élete is a sonka. Egy bábolnai családi vállalkozás vezetőjeként vigyázza a hungarikumnak számító sonka hírnevét. Amikor pedig épp nem sonkafesztivált szervez vagy intézi kis üzeme ügyeit, akkor vagány nagypapaként unokáit motoroztatja.

A Bábolnára vezető út mentén még sárga aranyfüzérként díszelegnek a levelek a nyárfákon; miközben a takaros kis üzemben már a karácsonyra készülnek. Húsvét után ez a legforgalmasabb időszak, rengetegen visznek a helyben készülő finomságokból az ünnepi asztalra. Így aztán nagy a sürgés-forgás a húsfeldolgozóban, igaz, a kollektíva nem túl nagy, mindössze hét főt számlál. Tibor - ahogy a többiek hívják, "főnök" - gondos házigazdaként helyiségről helyiségre kísér. Büszkén mutatja hagyományosan készülő portékáit (kolbászok szalonnák, szalámik, sonkák), miközben elárulja, hogy több évtizedes szerelem fűzi a hentesárukhoz, azon belül is a sonkához. "A rendszerváltás előtt kis pecsenyesütőként indultunk, majd egy spanyolországi utazáson belebotlottam a híres Spanyol sonkába, majd később a sonkafesztiválba, és rájöttem, hogy ilyenre nekünk is szükségünk lenne. A hagyományos, adalékanyagok nélkül készülő, kizárólag hosszan sóban érlelt magyar sonka ugyanis nem kapja meg méltó helyét a magyar húspalettán, pedig igazi különlegességnek számíthatna" - mondja büszkén, majd meg is mutat egy darabot, amit kilenc hónapja érlelnek kísérleti jelleggel.

LOVAGOK VIGYÁZZÁK A MAGYAR SONKÁT
Úgy tűnik, mintha minden szál kolbászhoz, minden oldal szalonnához, sonkához külön kapcsolat fűzné. "Azért alakult meg a lovagrend, hogy olyan fesztivált tudjunk rendezni, ahol a húsvéti sonkahagyomány, a hagyományos sonka, és a hungarikumok népszerűsítése a fontos. Ma már alig esznek az emberek sonkát. A húsvét is sokaknál eltelik úgy, hogy legfeljebb egyszer, egyetlen fogásként esznek belőle. Pedig amikor gyerek voltam, mi két napig mást sem ettünk, csak húsvéti ételeket (főtt kolbászt, sonkát, tojást). Sonkát egész évben enni kell" - osztja meg elméletét Tibor, majd nyitja az üzem következő ajtaját. Miközben sarkvidéki hidegnek tűnő, +1 fokos levegő áramlik ki a hűtőkamrából, vendéglátónk folytatja a történetet. "Szabolcs megyében nőttem fel, a családunknál, mint paraszti családnál rendszeresek voltak a disznóvágások. De akkor nem engedtek a komolyabb fogásokhoz. Legfeljebb vizet hordhattunk a kútról vagy pucolhattuk a disznó körmét. Soha nem gondoltam volna, hogy később mindennapos szereplője lesz az életemnek a hús. A pecsenyesütésből húsfeldolgozó üzem lett egy mintabolttal itt Bábolnán, és hogy gazdája legyen a sonkafesztiváloknak, megalapítottam a sonkalovagrendet. A borlovagrendek mintájára alakultunk azzal a céllal, hogy összefogjuk a tradicionális termelőket. Sajnálatos viszont, hogy egyelőre kevesen csatlakoztak hozzánk, négy évvel az indulás után még csak tízen vagyunk tagok, ennek jó részét a család teszi ki. De nem csüggedünk, reméljük, hogy ahogy haladunk a fesztiválszervezéssel, ami jövőre az ötödik lesz, úgy jönnek majd rá egyre többen, milyen jó dologról van szó."
Nemrégen írtam a mezőgazdasági Miniszternek, kezdeményezve a Magyar sonka védelmébe, szakmai szervezetekkel egyeztetve sonkatörvényt alkossunk.

VACSORÁRA CSAK ZÖLDSÉGET
A nyalánkságok láttán azt gondolnánk, Tibor irigylésre méltó helyzetben van, ám a látszat csal: a sonkalovagrend vezetője nem fogyaszthat mértéktelenül a naponta kezébe kerülő ínyenc falatokból. "Nemrég orvosi vizsgálaton vettünk részt a feleségemmel, és kiderült, hogy vigyázni kell már a szervezetünkre. Bármennyire is fiatalnak érezzük magunkat, mi is megöregedtünk, s már vigyáznunk kell az étrendünkkel. Ezért döntöttünk úgy, hogy akármilyen nehéz is, de visszafogjuk a húsfogyasztást" - mesél döntéséről Tibor a sonkalovagrend központjának számító aprócska irodában, mivel a rövid üzemlátogatással végeztünk. Ugyanakkor megnyugtat: habár vacsorára már leginkább csak könnyű, zöldséges ételeket esznek, azért nem száműzték teljesen a tányérról a sonkát és társait. S hogy ezt megerősítse, hasít is egy csinos szeletet a sonkából, szalonnából. A család részéről viszont más a helyzet. A vők, mint a belső munkálatok irányítói, ők viszont mindig húst esznek.

SONKA MELLÉ EZOTÉRIA
Mire a rögtönzött uzsonnával végzünk, megérkezik a család is. Tibor felesége, két lánya és három unokája mellett két veje is teljes értékű családtagnak számít. Egyikük elvinné a "főnök" motorját, de mielött ezt megtehetné, a legnagyobb unokát kel elvinni egy körre, őt ülteti motorra a nagypapa. A rövid körről visszatérve hobbijáról faggatnám, ám hiába kérdezem arról, mit csinál szabadidejében. "Miután itt végzünk, átmegyünk a lányomékhoz, megvacsorázunk, játszunk egy kicsit a gyerekkel. Utána, mire hazaérünk, már este van, így szinte egyáltalán nincs szabadidőnk. A vasárnapok lehetnének pihenőnapok, akkor viszont néha vannak elintéznivalók, így csak néhány vasárnap marad igazi pihenésre. Így ha van is néhány gazdátlan órám, azt legszívesebben ezotériával kapcsolatos könyvek olvasásával töltöm. Sokan furcsállják ezt az érdeklődésemet, mert általában ugye a nőket vonzzák ezek a dolgok. Hát nálunk fordítva van" - néz évődve párjára. Tibor felesége szívesebben hagyja a szereplést férjére. Egyetlen dolgot kérdezek csak tőle: milyen érzés egy modern lovag feleségének lenni? Mosolygós válaszában egyszerre kacsint össze valamennyi asszony-társával: " - Még egy lovaggal is nehéz!"

Keret: A sonkalovagrend céljai

- hagyományteremtés, hagyományápolás sonkafesztivál rendezésével
- a magyar sonkák szélesebb körben való megismertetése, nemzetközi elismertetése
- a sonka minőségének megtartása, szabályok megteremtésének kiharcolása
- húsvéti sonkahagyományok életben tartása
- hagyományteremtés, hagyományápolás

Kőváry Anett

Top
Cookie-kat használunk weboldalunk fejlesztéséhez. A weboldal használatának folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Bővebben…